Meny

När finns det behov av extra näring och energi?

De flesta vuxna äter tillräckligt. Många äter till och med mer än vad som är nödvändigt. Men det finns tillfällen i livet när aptiten inte är lika bra.

Näring för muskelmassa och ork

Får du i dig för lite mat blir musklerna svagare och du blir lättare trött. Du märker kanske ingen skillnad om det rör sig om en dag eller två, men om du under en längre period får i dig för lite näring sker en gradvis försämring av ditt allmäntillstånd. Din muskelmassa bryts ner och omvandlas till energi. Även hjärt- och lungmuskulaturen påverkas. Det blir en negativ spiral.

Är du äldre så är du ännu mer sårbar för denna negativa spiral. Då kan du känna av att orken inte är densamma redan efter en kort promenad eller av att bara städa hemma. Vardagen påverkas genom att det kan bli svårare att ta sig ur sängen och att gå till affären och handla mat, kraften kanske inte räcker till både för att laga middagsmaten och sedan äta upp den. 

Näring för humöret

En del experter menar att även psykologiska faktorer kan påverkas om man äter för lite under en längre tid. Nedstämdhet och depression kan förekomma. Det kan i sin tur påverka din lust att träffa och umgås med vänner och släkt, vilket leder till en ännu högre grad av isolering, nedstämdhet samt i många fall dålig aptit. 

Näring för immunförsvaret

Drabbas du av näringsbrist kan immunförsvaret bli sämre på sikt och man riskerar att bli mer mottaglig för infektioner, dessutom kan de få ett svårare förlopp.

Stoppa den negativa spiralen

Det gäller att stoppa ofrivillig viktnedgång i tid. Kosttillägg kan vara en lösning för att få i sig tillräckligt med näring när aptiten är dålig eller om du har svårt att äta.

Ofrivillig viktnedgång bör alltid utredas av vården - kontakta din vårdcentral för att få råd och hjälp.

Tipsa & dela

Tipsa en vän om den här sidan

Näringen du behöver. Smaken du vill ha.

Ett balanserat intag av protein, energi, vitaminer och mineraler.

Svårt att behålla vikten?

Här hittar du tips om vad man bör tänka på vid ofrivillig viktnedgång.