Meny

Varför äter barn lite?

Matvägrar ditt barn? Det är inte ovanligt och orsakerna kan vara många.

Ibland vill barn inte äta. Inte ens favoritmaten slinker ner. Du gör vad som helst för att ditt barn ska få i sig mat. Känner du igen dig? Bli inte orolig om barnet inte äter så mycket under en kortare period. Det är naturligt att barn äter olika mycket under uppväxten. När de växer mycket är matlusten ofta stor. Andra tider kanske barnet bara leker med maten eller petar i den. När barn är pigga och friska och växer som de ska ser de ofta till att få i sig tillräckligt med mat under andra dagar.

När barnet har en tillfällig sjukdom eller dålig aptit

När exempelvis förkylningen kommer och febern stiger, så smakar inte maten lika bra. Ett annars matglatt barn orkar inte ens ta en tugga av smörgåsen. Frebini Drink är ett bra alternativ vid tillfällig sjukdom eller dålig aptit. Hur mycket som behövs beror både på matlusten och hur gammalt ditt barn är. En förpackning -2 dl- innehåller 300 kcal med eller utan fibrer. Det är mer än tre gånger så mycket energi som i lika mycket saft eller läsk. Men, till skillnad från läsk som bara innehåller socker och vatten, innehåller Frebini massor av vitaminer och mineraler och andra nyttigheter som ditt barn behöver. En riktig näringsbomb!

Fyra goda smaker

Frebini Drink finns i fyra goda smaker; banan, choklad, jordgubb och vanilj, så att ditt barn kan hitta sin egen favorit. Den kan du ta till när inte matlusten är tillräcklig och barnet är trött och kinkigt. Med lite mer i magen kan lugnet och harmonin komma tillbaka och både du och ditt barn kan få balans och välbefinnande i vardagen.

Tänk på att barnet i första hand får tillräckligt med vätska. Se till att ditt barn även dricker andra drycker för att få den nödvändiga vätskan!
Kontakta alltid sjukvården om du är osäker eller om problemen varar för länge!

När barnet matvägrar

Matvägran kan ibland vara ett sätt för barnet att visa sin makt eller att barnet har behov av att protestera. Men det kanske bara händer hemma och inte på dagis och det är sällan farligt. Efter en kort tid kommer matlusten tillbaka igen. Ibland tar det tid innan barn vänjer sig vid nyheter. Det kan vara en ny maträtt med ny smak. En del barn är mer beroende av att få mat med jämna mellanrum och i rätt tid. Annars kan de bli slöa, lätt illamående och tappa orken och lusten att äta. Från och till spräcks tidsschemat. Men tänk på att de allra flesta mår bra av rutiner. Fasta mattider och samma plats vid matbordet mår alla bra av. Om det dröjer innan maten serveras, ge en bit morot eller frukt, eller lite dryck med energi, t ex ett glas juice eller mjölk. Ge bara så mycket så att blodsockret ökar lite och orken att äta kommer tillbaka. Se till att det inte blir så mycket så att barnet blir mätt och aptiten för maten försvinner.
När barn inte orkar äta så mycket som behövs kan hela vardagen påverkas. Inte bara barnet påverkas, utan hela familjens situation kan bli mer pressad.
För att få tillbaka energin och lusten att äta vanlig mat, kan det vara väl värt att prova Frebini Drink! 
Om matvägran pågår en längre tid och påverkar ditt barns humör, utveckling och ork, bör sjukvården alltid kontaktas.

Vad händer om någon liten får för lite energi och näring?

Kroppen är fantastisk på att anpassa sig till olika situationer. Men, det lilla barnet är känsligare än tonåringen eller en vuxen. Barn är olika och äter olika mycket under uppväxten. Perioder av matvägran är inte ovanligt. Handlar det om en kortare tid, så tar barnet igen det lite senare. Om barnet växer som det ska är det ofta inga problem.
Om någon liten får för lite näring är ändå vätska viktigast. Se till att den innehåller energi. Bra mat, fler mellanmål och näringsdryck som mellanmål är också bra. Läs mer om Frebini Drink.
Om någon liten får för lite under längre tid – kontakta alltid sjukvården!
Om ett litet barn får för lite energi och näring under längre tid, sjunker vikten. Möjligheten att växa på längden blir inte heller lika bra. Musklerna blir svagare och det är lätt att bli trött och hängig. Kroppens försvar mot infektioner av olika slag kan bli sämre. Kontakta alltid sjukvården!

Tipsa & dela

Tipsa en vän om den här sidan

Här köper du Frebini Drink

Frebini säljs receptfritt på apotek.

Är ditt barn tillfälligt sjuk?

Se till att ha Frebini hemma för snabbare återhämtning.

Ett näringsrikt mellanmål!

Frebini Drink ger ett balanserat intag av både protein, energi, vitaminer och mineraler.

Frågor & Svar om Frebini

Innehåller näringsdryckerna gluten? Kan mjölkallergiker dricka Frebini Drink?