Meny

Goda råd om mat vid KOL

Det är vanligt att personer med KOL går ner i vikt. Viktnedgång kan ha negativa konsekvenser för hälsan, men det går att undvika om du är uppmärksam och tänker på följande punkter.

1. Fördela dagens energi- och näringsintag på flera mindre måltider, t.ex. frukost, lunch och middag, samt tre till fyra mellanmål.

2. Ät dagens sista mål strax före sovdags, för att minska antalet timmar under nattfastan.

3. Försök att äta proteinrikt och använd hälsosamma fetter för att öka energiinnehållet i maten.

4. Ät din favoritmat för att stimulera aptiten. Komplettera måltiderna med grönsaker och frukt för att få värdefulla vitaminer, mineralämnen och fiber.

5. För att öka intaget av vitamin D, ät fet fisk såsom sill, strömming och lax, samt bordsmargarin och mjölkprodukter som är berikade med vitamin D.

6. Vila gärna en stund innan du äter.

7. Kontrollera din vikt regelbundet. Kontakta din läkarmottagning om du ofrivilligt går ner i vikt.

För mer information om näring vid KOL,ladda ner broschyren "Goda råd om mat vid KOL" som pdf.

Tipsa & dela

Tipsa en vän om den här sidan

Befinner du dig i riskzonen?

Personer med KOL drabbas ofta av ofrivillig viktnedgång. Svara på 3 frågor och se om du befinner dig i riskzonen för undernäring.

Näringen du behöver. Smaken du vill ha.

Ett balanserat intag av protein, energi, vitaminer och mineraler.

Näringsrika Fresubin Drink

400 kcal, 20 g protein, vitaminer och mineraler. En hel måltid i en flaska.